Sunday, June 30, 2013

Quack quack

Hai blog :D

Lamanyaa tak bertapa dalam blog ni. Final dah habis. Practical pun dah habis.. so jom kita enjoy! yea!!. Sem ni aku practical dekat Pusat Pembiakan Itik . First 3 days memang agak penat tapi 2 hari lagi tu lebih kepada berjimba jimba di dalam ladang. -.-''


Ini anak itik.  Comel kan . Rasa macam nak culik je bawa balik rumah. 


Ini reban itik. Eh jangan bayangkan reban tu rumah papan je tau. Reban sekarang ni canggih tahu siap ada automatic duck feeder lagi. Control humidity, temperature and light pun auto. So tugas pagi pagi kita kutip telur. Ada itik itik yang degil tak mahu bangun, nak mengeram je telur tu.  Kena lah angkat mak itik tu nak ambil telur nya. Sorry mak itik. huhu..  





Petang, kitaorang buat preparation untuk reban yang bakal menerima anak anak itik. So kene lah pasang- pasang tikar, cuci cuci apa yang patut. Hari hari seterusnya kita orang masuk hatchery unit. Tak masuk ladang lagi. Yea!! Hatchery relax sikt ouh bukan sikit relax banyak :D. So konklusinya practical kali ni belajar lebih kepada management untuk itik. :) Treatment semua tu tak de la pula maybe sebab takde kes yang timbul. 













Last but not least. Benda wajib selepas habis kerja ialah..... 




lihat kanak kanak riang gembira selepas habis kerja.
Penat macam mana pun hari tu gambar lompat harus ada haha :D

Till here lah..
Nak tidur dulu

Salam







2 comments :

Lissa LaLissa said...

bestnyaaa. comel anak itik tuu. hee

LITTLE NUUR said...

hee kan comel je anak itik :D