Friday, December 2, 2011

demam ngada ngada -.-''

pagi semalam aku ada practical. sangat bernasib baik sebab practical kali ni buat kat UVH (university veterinary hospital) ok tak perlu nak pergi ladang. Kali ni belajar macam mana nak restrain lembu tapi mula mula kita orang belajar basic rope work dulu. 

Tapi yang tak bestnye aku demam. Semangat je nak pergi practical. Sampai kat wad large animal tetiba aku dah longlai. Gagahkan diri la juga berjalan. Nak jadi vet kene tough mana boleh tunjuk kita lembik. Ouh memang tak lama lakonan "gagah aku" lastly aku berpaut dekat akma. Sandar kat tepi dinding. Kejap kejap duduk kejap kejap bangun -.-''

Sepanjang  kelas 3 jam setengah tu aku tak tahu aku belajar apa memang tak boleh nak focus. Lastly aku ajak kawan aku pergi lepak kat tandas.Lama la jugak aku duduk kat tempat feveret syaiton tu.. bila dah ok sikit baru aku balik ke wad lembu tu. Lembu hari ni nama Mona. Then uncle tu suruh group aku nama kan anak yang bakal di lahirkan oleh Mona. Macam macam la nama yang di cadangkan : cindy, anom etc. Aku pun tak tahu apa nama yang di pilih oleh budak budak group aku sebab aku sangat MAMAI time tu. 

Nik ajak aku pergi Mid after practical. Aku memang nak teman dia. Tapi serius nak bangun pun tak larat. -.-'' Aku skip kelas BI nasib baik kelas Management batal kalau tak dua kelas aku skip hari ni. Tidur sepanjang hari. Bila bangun Malam tarrraaaaaa! Aku dah sihat serta merta. Ngade ngade je demam aku ni. 

Housemate aku cakap demam aku ni demam tak nak pergi kelas. Agak la:) Syukur sangat Allah s.w.t kembalikan kesihatan aku dengan serta merta :D Alhamdulilah. 


Antara benda yang di ajar hari ni : HALTER

The primary method of restraint used in dairy cattle is the halter.  The halter is sometimes used in beef cattle to control the head after the animal is restrained in a chute.  The halter can be made of cotton, nylon, twine, etc.  It is mainly used to control the head and once the head is controlled, the animal can be handled with relative ease.  The proper placement of the halter is important and it begins with making sure the lead is placed on the left side of the animals head.  A sim ple rhyme to help remember how to correctly place the halter on the head is a follows; "the part that draws goes under the jaws."  This leaves the top part of the halter to go over the poll and behind the ears.





HITCHES




Sebenarnya banyak lagi yang belajar.  Tapi aku tertinggal. So kene study balik la -.-''

3 comments :

ascil.punye.lah said...

hai mona si lembu!

*eh kamu demam?kesiannya.tp dah baik kan?tknak kesian lah =)

saya dewi said...

HAHA. ade jugak demam ngade ngade kan?

demam tanak pegi class pulak tueh. muahahaha. nakal!

bagi la nama anak mona, mona lisa . . .


kelas kauuu jah.

heee XD

ZURAINI said...

perghh... sebijik kot lam nota. huhu