Saturday, October 29, 2011

Kek Coklat Kukus

Sehari sebelum keberangkatan aku balik U. my ibu and aku try la buat kek kukus coklat. Simple je cara nak buat dia and memerlukan hanya 30 min je untuk kukus :)


Bahan bahan
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula besar
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair (susu dutchlady)
1 cawan tepung
1 sudu teh bicarbonate (di ayak bersama tepung)
Telur 4 biji
3/4 cawan majerin

 Untuk hiasan di atas
1 cawan susu pekat
1/2 cawan koko
1 sudu majerin


Method kek:

  1. minyak, serbuk koko, gula besar, susu pekat, susu cair (susu dutchlady)di masukkan sekali dan kacau sehingga sebati
  2. then, panaskan bahan adunan di atas dengan api yang kecil, 
  3. setelah semuanya cair sejukkan dahulu,
  4. kemudian masukkan telur(di kacau terlebih dahulu), tepung,soda bicarbonate dan kacau sehingga sebati
  5. pastikan air didalam periuk kukus mendidih untuk mengelakkan kek yang di hasilkan terbantut hehe
  6. kemudian masukkan adunan dan kukus 30 min
  7. siap :D

Hiasan:
  1.  Susu pekat, koko, majerin di masukkan di dalam bekas dan bekas di panaskan di atas air yang   mendidih. Kacau sehingga cair
  2.  Tuangkan di atas kek yang telah siap di kukus :)


    Mudah kan :D

    p/s: kek kukus coklat ke kek coklat kukus?

    9 comments :

    ijatazyanniaizzati said...

    sila pos ke terengganu. =,=

    LITTLE NUUR said...

    haha =.=''
    ntah sampai ke tak
    apa kata ambil resepi try buat kat bilik O.0'' HAHA

    Anonymous said...

    mcm x sedap je
    yoi

    LITTLE NUUR said...

    "mcm tak sedap"

    eleh cover jer tu mcm la aku tak tahu..terliur ko tgk pic tu kan
    hahaha

    Cik Rose Cute said...

    emm sedapnya.....nak sikit hihihi

    ascil.punye.lah said...

    ehemmm,tengok sedap.nak try rasa!

    Miss Syaaa said...

    Hai sys , ehek . Sedap kek tuu , boleh try dekat rumah nie . Resepi ada siap dah , heee :)

    LITTLE NUUR said...

    cik rose cute :)
    nak boleh je :) mai dtg ipoh hee

    ascil :)
    nk try rasa? try buat dulu baru mssyuk nak rasa hahaha

    miss syaaa:
    ok.. selamat mencuba
    insyallah sedap punya
    kalah secret recipe haha

    yaww said...

    tepong aper pakai ???? Tepong tak der namer ker?????