Friday, August 19, 2011

temuduga pinjaman pendidikan perak :D

Memandangkan tahun ni adalah first batch bagi pemohon pinjaman perak di kenakan temuduga. So apa kata aku share sikit apa yang jadi pagi tadi.Semasa tunggu turn aku sembang dengan encik urusetia kat sana dia kata tahun ni paling ramai yang mohon tu yang kene buat interview. Tahun lepas takde interview pun :D

Mula mula hari rabu check tak dapat.Siap update status kat FB kecewa punya pasal. Then semalam dapat msg before berbuka. Ouh rupanya dorang dah update list nama. So nama aku pun ada sekali. Weeeee hari tu nak sangat bila dah dapat mula merungut tak pasal. Tu la manusia tak kenal erti bersyukur*setempek kene*

So semalam on9 pergi la buka wikipedia cari sejarah perak,1 Malaysia,prospek kerjaya vet manalah tahu esok kene tanya ke. Buatlah preparation sikit sikt ye la dah 4 bulan otak tak berjalan so semalam warm up sikit :)

Pagi interview

Em dalam 400 orang gak la yang hadir untuk di temuduga. Pagi pagi lagi dah terpacak kat bangunan S.U.K. aku nampak gak budak budak maktab aku tapi dorang tak nampak aku. Budak matrik pun jumpa juga. Eh jumpa budak PLKN gak Din kawan sekelas CB aku. Sempat lambai kat dia.


Ok actually interview ni format macam biasa lah ada individu and berkumpulan.Bila dafar korang akan diberi satu artikel.Then secara berkumpulan( 5 orang ) korang akan di bawa ke bilik temuduga

Mula mula temuduga individu. 
  • Masa aku nye turn ahli panel tu just tanya bende basic macam ayah kerja apa course yang di ambil.*yang ni depends la kat korang nye ahli panel nasib aku baik hari ni sebab tak banyak pun dia tanya*
  • Then korang diberi masa 5min untuk meluahkan dan menghamburkan pendapat korang tentang artikel yang diberi
  • selesai sudah :)

sesi kedua pula secara berkumpulan

korang still akan bincangkan tajuk petikan yang sama tapi ni secara berkumpulan. Ala ala muet gitu. Tapi petikan yang aku dapat tu fully malay. so sepanjang sesi tu pun bahasa kebangsaan di gunakan. Then habis horray!



After sesi temuduga berkumpulan. Ahli panel tu bagi komen sikit la pasal intonasi suara,pendahuluan and banyak lagi. Siap bagi pesanan bila dah kerja jangan lupa ibu bapa. sebak pula dengar :') Hah itu je lah yang berlaku sepanjang sesi. Dia tak tanya pun sejarah perak. HAHA




p/s: Nak tahu tak nama PERAK berasal dari ikan yang mengeluarkan silauan warna perak ;) tapi tadi dia tak tanye pun :)

6 comments :

cik enon lalalaa said...

semoga terpilih untuk menjadi penerima pinjaman..
tapi lg best kalau fatin dpt JPA kan..
hehe... apa2 pun smoga fatin akan dpt yg terbaik..

LITTLE NUUR said...

tq k.enon
insyaA fatin pun berharap sgt sgt sgt dpt JPA sbb pinjaman ni bg rm6500 per year.. :( tolak yuran peryear tinggal rm1500 nk makan tuk setahun :D

Ziums Khal said...

Nak tanya.. pinjaman perak dia bagi berapa banyak eh per year? atau depends kat kos kita ambik? lama tak nak tunggu duit masuk. pinjaman perak ni ada interest jugak ke? boleh ubah jadi biasiswa tak kalau result ok?
sorry byk tanya haha

nuur kamarul said...

tak ingat sangat tapi dalam rm3250 per SEMESTER

duit dia selalu nya masuk awal darui ptptn

takde interest

and kalau pointer 3.5 tak payah bayar pinjaman

jumlah sama jaaa semua course :)

mangogurlz said...

Salam.nk tny...artikel apa yg diberi ye?? Dan sume fully malay eik?

nuur kamarul said...

walaikumusalam'
sorry bls lambat sy jrg update blog

artikel tu saya dah lupa sob sob
tapi tak susah pun, macam pelancongan, alam sekitar lebih kurang mcm tu hee

tp tak tahu tahun ni level dah naik ke apa

:)